De stage. Een verplicht onderdeel van de studie Communicatiewetenschap. In de aanloop naar deze periode heb ik altijd alleen maar gedacht “Een stage op de universiteit? Waarom?” – Voor mij was dit concept altijd gerelateerd aan het beroepsonderwijs, niet aan de universiteit. Nou ja, bij een studie als Geneeskunde misschien. Ik keek er dan ook best wel tegenop. Maar niets was minder waar, en ook ik moest beginnen aan deze periode.
Om gelijk maar met de deur in huis te vallen, ik zat fout. Enorm fout. Van 5 september tot en met 31 januari heb ik het genoegen gehad om een stagiair te zijn bij een van de grootste omroepen van Nederland, VPRO. En het enige wat ik hierover kan zeggen is: dit was enorm leuk.
Elke dag was ik te vinden op het welbekende Mediapark in Hilversum, waar ik onderdeel was van het marketing/communicatieteam van de VPRO. Ik had een aantal vaste, dagelijkse taken. Kijkcijferanalyses bijvoorbeeld, of het bijhouden van de perssite. Niet de meest interessante, of diepgaande taken, maar ik was wel de aangewezen persoon om het te doen, en die verantwoordelijkheid voelt goed. Maar door dit soort taken snel onder te knie te krijgen, waren de mogelijkheden eindeloos.
In mijn tijd bij de VPRO heb ik persberichten mogen schrijven over nieuwe, interessante programma’s, borrels georganiseerd (en heel veel bezocht), meegedraaid in het productieteam van IDFA en IFFR – en hierdoor ook gratis heel veel films kunnen zien! –, meerdere première’s bijgewoond, talks in Pakhuis de Zwijger meegemaakt, designs en input voor posters gegeven (die daadwerkelijk zijn gebruikt, zie: ‘de Klimaatverkenner’), interviews geregeld, onderdeel geweest van een ambassadeursgroep voor diversiteit, en echt nog veel te veel om op te noemen. Ervaring die ik op geen enkele mogelijkheid uit enkel mijn studie had kunnen halen. Dus ik ben eigenlijk heel dankbaar voor deze periode. Want in een werkveld als CW, waar ervaring zo van belang is en een diploma alleen niet alles is, heb ik een waslijst aan ervaringen opgedaan die ik in de toekomst hoe dan ook ga gebruiken.
Als je net zoals ik tegen de stageperiode opziet, heb je wellicht wat aan deze twee tips die ervoor hebben gezorgd dat ik toch een hele leerzame en leuke periode achter de rug heb:
- Begin op tijd met zoeken! Hoewel dit een tip is die letterlijk elke docent ooit je zal vertellen, is het wel waar. Waarom? Omdat je kan solliciteren bij elk bedrijf wat je ook maar semi-interessant vindt, en hoe eerder je begint, hoe groter de kans dat je daar terecht komt. Ik had al vroeg een lijstje gemaakt met plekken waar ik affiniteit mee had, en mocht uiteindelijk overal op gesprek komen.
- Je moet er zelf wat van maken. Wat ik daarmee bedoel is het idee dat je zelf in de hand hebt hoe je stage loopt. Je kan prima de hele periode in de achtergrond verdwijnen, ik ben hier niet om je daarop aan te spreken. Maar besef ook dat je de mogelijkheid hebt om iedere kans met beide handen aan te grijpen, en dat je stage daar ook voor is. Wil je graag iets leren over graphic design? Vraag of die mogelijkheid er is. Dag meedraaien op een productie? Vraag het. Iets schrijven? Iets organiseren? Het kan waarschijnlijk allemaal als je het maar vraagt. En die wil om te vragen ligt bij jou. Je bent er toch, dus je kan net zo goed iets leren. Of je nou stage gaat lopen bij de VPRO, of waar dan ook.