Afgelopen semester heb ik bij het Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam) gewerkt als stagiaire Communicatie, Museumnacht en Amsterdamse Architectuurprijs 2019. Deze stage leek mij ontzettend leuk, omdat ik hierin zowel mijn studie Kunstgeschiedenis (waaronder architectuurgeschiedenis) als Communicatiewetenschap zou kunnen combineren. Arcam is een culturele instelling voor architectuur en stedenbouwkunde in Amsterdam. Ze organiseren tentoonstellingen, evenementen, lezingen en debatten om zowel de geïnteresseerde Amsterdammer, als de architectuurprofessional en de toerist te bedienen. Mijn taken waren het ondersteunen van de communicatiemedewerker, het helpen in de organisatie van Museumnacht, de voorbereidingen voor de Amsterdamse Architectuurprijs 2019 en het uitvoeren van een communicatiewetenschappelijk onderzoek. Stage is voor mij een hele leerzame ervaring geweest, maar het vinden van een stage die bij mij past is niet direct gelukt. Ik had daarom een paar dingen tóch graag wat eerder geweten… Ben je benieuwd? Lees dan door!
Bij het zoeken van een stage die bij je past, is het – heel cliché – belangrijk om op je onderbuikgevoel te vertrouwen. Voor deze stage had ik al eens 6 weken een PR stage gelopen bij een architectenbureau. Het sollicitatiegesprek werd afgeraffeld, ik was direct aangenomen en kon meteen beginnen. Maar toen ik eenmaal begonnen was kreeg ik nul begeleiding. Ik werd niet ingewerkt, kreeg bijna nooit uitleg en ook geen hulp als ik daarnaar vroeg. Daarnaast kreeg ik alleen maar saaie semi-administratieve klusjes. Lang verhaal kort: ik had er constant geen goed gevoel bij en werd er niet blij van, maar liet alles maar over me heen komen omdat ik dacht dat het blijkbaar normaal was. Ik dacht dat het aan mij lag en durfde niks te zeggen. Na 6 weken trok ik het gewoon niet meer en ben ik abrupt gestopt. Maar dit hoeft helemaal niet zo te gaan!
Meteen al vanaf de sollicitatie bij Arcam was het verschil als dag en nacht. Ze toonden veel interesse in me, er was een relaxte open sfeer en ik kon zelfs al grapjes maken. Door de ervaring met het vorige bedrijf was ik op zoek naar een stage waar ik me direct op mijn plek zou voelen en er een open werksfeer is. Hier had ik direct een goed gevoel bij en ik kwam energiek en vrolijk thuis. Geen andere stagesollicitatie heeft me hetzelfde gevoel gegeven, dus ik wist: dit wordt ‘m! Deze stage bleek goed bij me te passen. Ik mocht volwaardig meedraaien in het team en werd overal bij betrokken. Ik kreeg veel vrijheid en het was mogelijk om zelf ideeën in te brengen en uit te voeren. Daarnaast kon ik ook veel lol trappen en mezelf zijn.
Mijn tip aan jou is dan ook niet meteen ergens ‘ja’ op te zeggen. Slaap er een nachtje over en denk er even rustig over na. Wat vond je van het gesprek? Hoe is de sfeer? Kan je het vinden met de mensen waarmee je hebt gesproken? Of gewoon: voelt het goed? Het gekke was dat ik, nadat ik direct was aangenomen na de sollicitatie van het vorige bedrijf, niet echt blij was, maar er niet helemaal de vinger op kon leggen waarom dat nou was. Nu kan ik zeggen dat ik daar beter naar had moeten luisteren.
Ten slotte heb ik geleerd dat je niet bang moet zijn om je mond open te trekken. Als dingen als je eenmaal bent begonnen op een rare manier gaan, zeg het! Dan kan je met je werkverlener een open gesprek voeren waarna je óf je verwachtingen bij kan stellen, óf jullie daarna beter samen kunnen werken. Een bedrijf is hartstikke blij met een stagiaire, wees je daarvan bewust! Jij mag ook best wat eisen van je stagebedrijf, je hoeft geen genoegen te nemen met de saaie klusjes. Want een stage waar je zonder plezier heengaat en waar je niet wordt uitgedaagd, daar leer je niks van.
Leave a Reply