CW Stageblog

Stage bij het jonge ontwikkellab van de VPRO: Dorst

Knikkende knieën, zwetende handjes: 30 januari was mijn eerste werkdag bij VPRO Dorst. Dorst is een jong online team binnen de VPRO dat als opstapje dient voor jong makerstalent. Programmamakers die nog geen ervaring hebben in medialand kunnen een plan indienen bij Dorst, waarna wordt gekeken of dit ook daadwerkelijk in productie zal worden genomen. Ook organiseert Dorst ieder jaar de Pitch: een gratis leertraject voor jonge aspirant-makers.

Ik wist het zeker: het zou een redactiestage worden voor mij. Ik had alle filters op mediastages.nl erop ingesteld, en was enthousiast toen de vacature van Dorst voorbij kwam. Ik kende veel van hun producties, en wilde het maakproces graag van A tot Z meemaken. Ik sluit niet uit dat er een klein vreugdedansje is gedaan toen het telefoontje kwam dat ik was aangenomen.

Werkzaamheden

De eerste weken op de redactie waren wennen, voornamelijk het 9 tot 5 leven viel me af en toe best zwaar. Toch had ik ook het gevoel in het midden van de actie te zitten: het Mediapark in Hilversum is toch wel de plek waar het allemaal gebeurt. Aangezien ik in een turbulente periode binnenkwam bij Dorst, kwamen mijn redactionele werkzaamheden wat langzaam op gang. Er was niet altijd tijd om mij echt te begeleiden. Het begon met de kleine werkzaamheden: mail beantwoorden, het beheren van de sociale mediakanalen, je kent het wel. De drukte in het team werd voornamelijk veroorzaakt door de voorbereidingen voor de Pitch: een gratis opleidingstraject voor jonge makers. In de Pitch krijgen zij de kans om hun programmaplan aan de hand van masterclasses en praktische seminars tot in de puntjes uit te werken. Vanuit de VPRO is tevens een nieuw diversiteitsbeleid opgenomen in de plannen voor 2020. Voor de Pitch had dit concrete gevolgen: Dorst probeerde actief doelgroepen te benaderen die zich eerder niet goed konden identificeren met de VPRO, of eerder niet benaderd zijn. Bij dit wervingsproces was ik nauw betrokken. Allereerst in de vorm van scouting: waar vinden we dit makerstalent, en wat is de beste manier om hen te benaderen? Voor dit nieuwe contact ben ik met een van mijn tijdelijke collega’s ook het land in gegaan, op bezoek bij buurthuizen, communities en creatieve initiatieven. Dit was super leerzaam. Over de bevindingen van dit traject heb ik een rapport mogen schrijven dat vervolgens gepresenteerd is aan de hoofdredactie van de VPRO.

Daarnaast is een van mijn doorlopende werkzaamheden die er gedurende de stage bij kwam het lezen van programmaplannen. Naast de Pitch-kandidaten zijn er veel jonge makers die vrijblijvend een programma- of documentaireplan opsturen naar Dorst, in de hoop dit met ons te kunnen produceren. Al deze plannen worden door de redactie gelezen en beoordeeld. Ik maakte hier ook deel van uit, en het was mijn taak om deze feedback vervolgens in een terugkoppeling te schrijven naar de maker. Hiermee heb ik ontzettend veel inzicht verworven in het goed schrijven, opstellen en beoordelen van een programmaplan.

Onderzoek

Om mijn onderzoek relevant te maken voor het stagebedrijf, heb ik het onderwerp van het onderzoek gekoppeld aan het recente diversiteitsbeleid van de VPRO. Aangezien Dorst hier het voortouw in heeft genomen, leek het mij slim om daarop in te haken. Door middel van een survey onderzoek in het verschil in perceptie over de VPRO tussen hoog- en lager opgeleide jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar. De survey-data zijn net binnen, dus de statistische analyse moet nog worden uitgevoerd. Fingers crossed…

Corona

Natuurlijk hebben ook bij mij de corona-maatregelen een ingrijpend effect op mijn stageperiode. Mijn stage wordt nu volledig vanuit huis voortgezet. Er bestaat wel een kans dat ik de laatste paar weken van mijn stage weer 2 dagen per week op locatie kan werken, maar hierbij wordt het advies van de overheid en de hoofdredactie van de VPRO gevolgd. Uiteraard is het fijn dat mijn stage gewoon door kon gaan. in dat opzicht kom ik er relatief goed vanaf. Toch is het gevoel “middenin de actie te zitten” verdwenen. Maar dat is in dit geval misschien dan maar het beste scenario van een slecht scenario.


Posted

in

by

Tags: