Vanaf maart tot en met juli 2018 heb ik stage gelopen bij het sieradenmerk Pineapple Guitar. Een jong, snelgroeiend bedrijf met een kantoor in hartje Amsterdam. Ik kreeg de kans om een kijkje in de keuken te nemen van de fashion/retail branche, een sector waar ik afgelopen jaren steeds meer interesse in had gekregen. Mijn stage was voor mij de ultieme proefperiode voor het leven na mijn studie.
Vier dagen per week zat ik op ons kantoor op het Molenpad en kreeg ik veel verantwoordelijkheid van de eigenaresse die mijn supervisor was. Dit kwam onder andere doordat het bedrijf een start-up was waardoor mijn takenpakket als stagiair niet alleen binnen de communicatie-en marketing afdeling van het bedrijf plaatsvond. Zo werd ik betrokken bij bijna elk ander aspect van het bedrijf. Ik was verantwoordelijk voor de social media, mocht mijn creativiteit uitten bij het maken van een lookbook en magazine, hielp met brainstormen voor de nieuwe collectie, kreeg inzicht in het inkoop-en verkoopproces, ging mee naar afspraken met nieuwe klanten en zo zag elke stagedag er echt anders uit. De diversiteit van mijn stage zorgde ervoor dat ik elke ochtend echt met plezier op mijn fiets stapte omdat ik wist dat ik die dag weer iets nieuws ging leren.
Uiteindelijk was mijn grootste stageproject om een promotiefilmpje te maken voor Pineapple Guitar en een filmpje waarbij ik storytelling toepaste. Tegelijkertijd heb ik deze filmpjes gebruikt in mijn onderzoek waarin ik het effect van storytelling versus persuasieve communicatie op de merkattitude onderzocht. Bij het zien van het eindresultaat is het gaaf als je erachter komt dat je in staat bent om zoiets te creëren.
Mijn tips voor jouw stage:
Voor het zoeken van je stage raad ik je aan om je persoonlijke netwerk in te zetten en tevens je ‘zakelijke’ netwerk te vergroten. Zelf heb ik bijvoorbeeld zowel een oproep geplaatst op Facebook als op LinkedIn. Op die manier kreeg ik verschillende reacties van mensen met de vraag of ik stage wilde komen lopen. Ik kon uiteindelijk zelfs kiezen uit verschillende stageplaatsen.
Gebruik je stage echt als een oefenperiode bij een bedrijf of branche waar je later wel zou willen werken. Je krijgt de kans om een aantal maanden mee te lopen en erachter te komen of dit inderdaad wat voor jou is. Mocht dit toch niet het geval zijn dan heeft het je maar 6 maanden gekost en weet je in ieder geval voor in de toekomst dat je die kant niet hoeft op te gaan!
Zoek daarnaast een stage die echt bij jouw interesses aansluit. Ben je een sportfanaat? Kijk dan of je stage kan lopen bij een bedrijf in de sportwereld. Dit sluit aan bij mijn vorige tip, maar is vooral een aanrader omdat je onderzoek een stuk makkelijker en leuker gaat worden als je het onderwerp waar je onderzoek naar doet ook echt dicht bij jou ligt.
Tot slot een tip voor tijdens je stage: maak een goede planning. Mijn valkuil was dat ik zó druk bezig was met het uitvoeren van al mijn verschillende stagetaken dat ik vergat om ook uren in mijn onderzoek te stoppen. Ik vond het lastig om aan te geven aan mijn stagebegeleider dat ik nu echt even tijd nodig had om aan mijn onderzoek te zitten en dat ik nu even geen tijd had om werk op mij te nemen. Hierdoor heb ik een grote inhaalslag moeten maken nadat mijn stageperiode erop zat.