De afgelopen maanden heb ik stage gelopen bij Youké, een jeugdzorginstelling in Zeist. Youké biedt specialistische hulp aan kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar. Voorbeelden van de hulpvormen die Youké aanbiedt zijn omgaan met autisme, meekomen op school en gedrags- en ontwikkelingsvragen bij jonge kinderen. Ook heeft Youké gezinshuizen waar kinderen tijdelijk kunnen wonen als het thuis echt niet meer gaat.
Ik heb stage gelopen op de communicatieafdeling van Youké. Het team bestond uit drie mensen wat betekende dat je veel met elkaar samenwerkt. De communicatieafdeling van Youké had nog niet eerder een stagiair gehad, dus ze hadden ook geen standaard pakket met taken klaarliggen. Na veel gelezen te hebben over wat Youké doet werd ik eigenlijk direct in het diepe gegooid. In het begin wat onwennig, maar het feit dat ze mij het vertrouwen gaven om taken uit te voeren waarvan ik dacht ‘kan ik dit wel?’ gaf mij ook weer een boost. De sfeer op kantoor (en in de online meetings) was altijd goed.
Elke maandagochtend om 9:00 werd met het communicatieteam vergaderd wat er de komende week allemaal op de planning stond. De voortgang van lopende projecten werd besproken en nieuws vanuit het bestuur werd gedeeld. Na deze vergadering checkte ik alle sociale media kanalen en reageerde ik op mails. Het project ervaringsdeskundigheid was ook mijn onderzoeksonderwerp, dus ik kon me tijdens een werkdag ook richten op mijn onderzoek (win-win!). Verder bestonden mijn taken onder andere uit het beheren van de sociale media kanalen van pleegzorg en werd er van mij verwacht dat ik berichten vanuit de online content kalender vooruit plande. Ook schreef ik berichten voor het intranet van Youké, bood ik ondersteuning bij het project ervaringsdeskundigheid en plaatste ik artikelen op de website. Een van de leukste taken vond ik het verzinnen van content voor een filmpje voor pleegzorg om nieuwe pleegouders te werven.
Ik heb onderzoek gedaan naar het project ervaringsdeskundigheid. Youké is bezig met het implementeren van ervaringsdeskundigheid en is benieuwd hoe de werknemers hierover denken. Vorig jaar is er een visie geschreven, maar de feedback daarop was niet zo positief. Veel mensen vonden dat de definitie van ervaringsdeskundigheid niet duidelijk was. Aan de hand hiervan is de visie herschreven en Youké wilde weten of er een verschil zou zijn in de attitude tegenover ervaringsdeskundigheid. Ik heb middels een experimentele survey de twee visies met elkaar vergeleken wat betreft attitude en hier kwam verrassend genoeg uit naar voren dat de attitudes (bijna) helemaal niet verschilden van elkaar. Youké neemt deze resultaten mee in de verdere implementatie van ervaringsdeskundigheid.
Mocht je een sociaal maatschappelijke interesse hebben, dan raad ik deze stage absoluut aan!