De afgelopen vijf maanden (februari tot en met juni) heb ik voor de studie Communicatiewetenschap stagegelopen bij woningcorporatie Stichting Stadgenoot. Stadgenoot is gevestigd om de hoek van Roeterseilandcampus en heeft ongeveer 35.000 eenheden in het bezit, welke zijn verdeeld over sociale huurwoningen, vrijesectorwoningen, bedrijfsruimtes en parkeerplaatsen.
Voorafgaan aan het zoeken naar een stageplek kende ik Stadgenoot al, aangezien ik bijna vier jaar parttime werkzaam ben op de afdeling Klantenservice. Aangezien ik Stadgenoot als zeer prettig werkgever ervaar, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of ik stage kon lopen op de afdeling Communicatie. Ook heb ik door het werken bij Klantenservice al enige achtergrondkennis over de organisatie. Hierdoor hoopte ik dat ik sneller inhoudelijk aan het werk kon omdat het inwerktraject sneller zou verlopen. Daarnaast vind ik de maatschappelijke en politieke context van de branche zeer interessant. Het zal niemand zijn ontgaan dat er een groot tekort aan woningen is ontstaan. Vanuit de maatschappij is de roep om het bouwen van meer betaalbare woningen groot. Daarentegen hebben huurders het gevoel dat de focus van woningcorporaties vooral ligt op het bouwen van nieuwe woningen en niet in het beheer van huidig bezit. Denk bijvoorbeeld aan het verduurzamen en isoleren van oudere woningen. Deze tegenstelling zorgt dan ook voor uitdagingen op het gebied van de communicatie. Dit maakt een stage bij een woningcorporatie dan ook zeer interessant en dynamisch.
Mijn stageplek bevond zich op de afdeling Communicatie. De werkzaamheden op de afdeling zijn grofweg ingedeeld op het gebied van bewonerscommunicatie en interne en externe communicatie. Ik heb mij voornamelijk met de eerste twee communicatievormen beziggehouden. Ten behoeve van de bewonerscommunicatie heeft Stadgenoot, naar aanleiding van een onderzoek naar de leefwereld van huurders (in 2021), besloten om een aantal projecten op te zetten ter verbetering van de communicatie tussen huurders en Stadgenoot. Tijdens de stage had ik gedeelde verantwoordelijkheid over één van deze projecten, namelijk het opzetten van een huurderscommunity. Dit is een platform waarop Stadgenoot huurders vraagt om mee te denken over de huurderscommunicatie. Voor dit project heb ik onder andere externe bedrijven aangeschreven, een intern adviesrapport geschreven, content bedacht en beheerderstrainingen doorlopen. Verder had ik met betrekking tot de interne communicatie de verantwoordelijkheid over twee verschillende maandelijkse rubrieken op het intranet, waarvoor ik collega’s heb geïnterviewd. Bij de werkzaamheden voor zowel de bewonerscommunicatie als de interne communicatie kreeg ik veel vrijheid om mijn eigen ideeën in te zetten. Indien ik vragen had, kon ik altijd bij ervaren collega’s terecht.
De projecten en werkzaamheden bij Stadgenoot omvatten vaak een langere periode waardoor iedere werkdag anders is. Je bent vrij in het indelen van je tijd. Hierdoor is het van belang om een goede prioritering aan te kunnen brengen in je werkzaamheden. Daarnaast geeft Stadgenoot je het gevoel dat je meer bent dan een stagiair. Je krijgt snel verantwoordelijkheid en jouw mening telt binnen de afdeling.
Tegelijkertijd krijg je vanuit de organisatie voldoende tijd en ruimte om te werken aan het stageonderzoek. Tijdens de coronapandemie heeft Stadgenoot de interne communicatie aangepast door onder andere nieuwe nieuwskanalen in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan het versturen van een digitale nieuwsbrief en het gebruik van Microsoft Teams. Mijn stageonderzoek heb ik dan ook gericht op deze nieuwe samenstelling van nieuwskanalen ten behoeve van de interne communicatie.
Als je interesse hebt in de woningmarkt, is een woningcorporatie een uitermate geschikte stageplek. Je leert veel over de verschillende stakeholders van corporaties, waarbij huurders met stip op nummer één staan. Aangezien voor woningcorporaties op maatschappelijk en politiek vlak veel verandert, is de branche zeer dynamisch om in te werken. Zeker op het gebied van communicatie staat de branche de komende jaren voor grote uitdagingen.