Het onderzoeks- en adviesbureau Youngworks is gespecialiseerd in jongeren. En wat is er nou leuker als jongere om onderzoek te doen naar…. jongeren! Alle skills die je hebt opgedaan tijdens de studie met onderzoeksvakken, maar ook alle interessante theorieën over hoe jongeren zich gedragen en waarom ze denken wat ze denken, kun je hier goed gebruiken en verder verdiepen.
Ik liep vijf maanden stage bij dit prachtige bedrijf op de Weesperstraat. Mijn functie was onderzoeksassistent, voornamelijk op het project voor MDT. MDT staat voor maatschappelijke diensttijd en wordt als vak op verschillende middelbare en MBO scholen aangeboden. Hierin leren jongeren zichzelf verder te ontwikkelen, leren ze hun sterke punten kennen en hoe ze deze kunnen gebruiken om een positieve, maatschappelijke impact te maken. Ze zetten hierbij challenges op waarbij ze iets goeds doen voor anderen, bijvoorbeeld een ouderenbingo of brieven schrijven aan gevangenen.
Ik voerde kwalitatief onderzoek uit naar hoe de leerlingen op deze scholen MDT ervaarden. Mijn taken bestonden uit het opzetten van het onderzoek, het afnemen en uitwerken van de interviews en het opstellen van een rapportage voor de opdrachtgevers. De interviews namen we af door heel Nederland, waardoor ik veel heb mogen reizen voor mijn stage. Ik ging op scholen in gesprek met leerlingen in duo’s om erachter te komen waar de sterke punten en de verbeterpunten van MDT liggen. Door deze uitkomsten te rapporteren, kunnen organisaties die een MDT pakket aanbieden en de docenten van de school het programma optimaliseren, zodat leerlingen er het meeste uithalen.
Het onderzoek klinkt als een hoop verantwoordelijkheid en dat is het ook wel. Wat het fijne is aan een stage bij Youngworks lopen is dat dit op jouw eigen tempo kan. Ik mocht zelf aangeven wanneer ik (na het meekijken en notuleren van interviews) er klaar voor was om zelf de rol van interviewer op mij te nemen. Als collega’s zien dat je een bepaalde taak aan kunt, geven ze je het vertrouwen om zelfstandig lastigere taken op te pakken. Hierdoor is de stage zeer uitdagend, maar wel wanneer dit voor jou goed voelt.
Mijn stageonderzoek voor de UvA ging over een specifiek onderdeel van MDT: de Talent Trip. Dit is een soortgelijk programma als MDT op scholen, maar nu kunnen jongeren zichzelf aanmelden, buiten school. Dit is een gratis traject, bedoeld voor jongeren van 18-25 jaar in elke levensfase (studie, tussenjaar, werk etc.) die zich persoonlijk willen ontwikkelen en willen kijken wat bij hun past. Ik heb geobserveerd bij de workshops van dit programma en daarbij heb ik de fysieke en online versie tegen elkaar afgezet. Dit onderzoek was helemaal nieuw, dus mocht ik (helpen bij) de observatie-, gesprekleidraad en het stimulusmateriaal opzetten. Door individuele interviews van een uur heb ik een beter beeld kunnen krijgen van hoe de jongeren deze workshops zelf ervaren, zowel online als fysiek. De uitkomsten worden verwerkt in een rapportage en presenteren we aan de klant. Hierdoor hebben zij een beeld van hoe het programma wordt ervaren en hoe ze de volgende editie het beste kunnen vormgeven.
Zoals je leest is een stage bij Youngworks erg leerzaam en geeft het steeds meer verantwoordelijkheid. Verder is het erg flexibel en kun je ook thuis aan de slag. Het is een klein, hecht, gezellig en behulpzaam team van onderzoekers en trainers. Er bestaat veel vrijheid om mee te kijken op andere interessante projecten en hier te ondersteunen. Zo heb ik voor organisaties meegedacht hoe ze jongeren kunnen aantrekken en een website artikel over jongeren geschreven. Als je kwalitatief onderzoek en jongeren interessant vindt, is dit een fantastische stageplek!