Ik rolde mijn stage in als verward, gestresst en bezorgd over mijn toekomst. Nu rol ik eruit en ben ik nog steeds verward, gestresst en bezorgd over mijn toekomst, maar ook ontzettend tevreden, voldaan en voorzien van een hele hoop nieuwe kennis en ervaringen. Allemaal dankzij BNNVARA.
Laat ik beginnen met stellen dat het leukste onderdeel van een opleiding vrij vanzelfsprekend de stage is. Na jaren in collegezalen zitten met slides die te snel gaan en benen die aan elkaar plakken, mag je ein-de-lijk de kennis die je daadwerkelijk is bijgebleven gaan toepassen. Ik had zes maanden Fulltime Junior Putjesschepper kunnen zijn en dan nog had ik er positief op teruggeblikt. Dat gezegd hebbende, wilde ik toch wel een plek vinden die bij mij past, waar ik ook echt iets aan héb. Nu verschilt dit sterk voor de personen binnen onze studie, ondanks dat we ons allemaal voorstellen als ‘Communicatiewetenschapper’. Mijn drijfveer, passie, life goal, etc. is de Journalistiek. Dat betekent dat termen als ‘content’, ‘redacteur’ en ‘online’ mijn trigger words waren in de zoektocht naar een stagewerkgever.
In de eerste instantie bracht deze onderneming mij bij Vice.com, maar omdat mij scriptie toen belangrijker was zette ik mij queeste voort. Uiteindelijk stuitte ik via Mediastages op de vacature ‘Webredactie stagiair bij BNNVARA’ en besloot ik te solliciteren. Ik had toen nog geen idee wat dit inhield, maar besloot het gewoon te doen en ik mocht op gesprek komen. Dit gesprek vond plaats in de bar van het pand, wat tegelijkertijd ook een mini-museum is met relieken uit de geschiedenis van het bedrijf. Tijdens het gesprek werd vooral ook naar mijn interesses gevraagd, wat ik deed en wat ik kon. Dit bleek later te zijn om mij te matchen aan de persoon en programma’s die ik echt leuk vond en bij mij paste. Ik werd de volgende dag al gebeld met een aanbod en kon per direct beginnen. Ik vroeg of deze datum een week opgeschoven kon worden, door vakantie en mijn eigen verjaardag, en dat was geen enkel probleem! Dit was al een voorproefje van hoe flexibel en behulpzaam mijn collega’s en het bedrijf zijn.
Wat heb ik gedaan? (hellup, dit moet ik wel weten voor mijn stageverslag)
BNNVARA is een jongerenomroep, die voor de NPO producties maakt. Vanaf het begin van de VARA en BNN, tot de tijd waarin ze fuseerde, tot nu hebben ze altijd voor verandering gestaan. Vragen stellen die anderen niet durven te stellen, taboes aankaarten en deze doorbreken. De afdeling waar ik werkte heet Digital & Innovatie, deze afdeling is verantwoordelijk voor alles wat online gebeurt, van socials tot site. Binnen de afdeling werken onder andere Online Redacteurs, Camerajournalisten, Magazine-editors, Studiomedewerkers en medewerkers van de verschillende grote programma’s, zoals Pauw. Ik was hier Online Redacteur voor NPO 1, Drama en een handjevol NPO 3 titels, dus verantwoordelijk voor alle berichtgeving die online geplaatst werd voor deze titels.
De periode waarin mijn stage begon was voor mij persoonlijk, maar ook voor het bedrijf een hele spannende. De bedrijfsidentiteit en doelen waar sinds de fusie enkele jaren geleden aan gesleuteld werden, werden naar buiten gebracht. Waar BNNVARA voor staat, wat ze willen doen en ook hoe. Daarnaast was er ook turbulentie omtrent het bedrijf door nieuwe regels over de toekenning van fondsen naar de NPO (shoutout naar minister Slob). Deze ontwikkelingen zorgden ervoor dat ik me ontzettend betrokken voelde bij de omroep en een band voelde met mijn collega’s die ook deze evolutie meemaakten.
Op mijn eerste dag was alles natuurlijk nieuw, onbekend en vooral retespannend. Ik kreeg toen de tijd om me te verdiepen in het bedrijf, de content en de werkzaamheden behorend bij mijn functie. Vervolgens kreeg ik langzaam meer taken en gelijk ook verantwoordelijkheden. In de eerste maand ging mijn stagebegeleidster een weekje op een zeer welverdiende vakantie. Toen was ík opeens chef Floortje naar het einde van de wereld, wat betekent dat ik opeens alle verantwoordelijkheid had. Natuurlijk kon ik terugvallen op collega’s en het afdelingshoofd, maar toch voelde dit eigenlijk wel heel tof.
Vervolgens begon ik met steeds meer programma’s te werken en ook steeds meer te leren. Ik mocht ook echt heel veel schrijven, ware dit social postjes, persberichten, artikelen, contentplanningen, interviews, of campagne boodschappen. En zoals ik al zei, dit is mijn life goal, dus dat is top. Daarnaast hield contact met externe producenten, pitchte ik ideeën voor de andere leden van de redactie en afdeling en maakte verschillende soorten planningen. Ik heb redactievergaderingen bijgewoond, brainstorms gecoördineerd en analyses van sociale kanalen gedaan. Als aanvulling van mijn werkzaamheden heb ik ook een social media cursus gevolgd en leren werken met verschillende CMS en Adobe Creative Cloud programma’s.
Ik kan eindeloos doorgaan, maar omdat mijn al vrij lange blog dan nog lange zou worden, ga ik maar gewoon een paar hoogtepunten noemen. Zo heb ik een online artikelreeks opgezet voor ‘Floortje naar het einde van de wereld’, set-interviews gehouden bij diverse producties, originele content en rubrieken ontwikkeld & uitgewerkt voor titels, verschillende artikelen geschreven voor NPO-titels & het BNNVARA Magazine en de redactie gedaan voor de BNNVARA Academy-tour. Bovendien heb ik op een interessante manier online verhalen vertellen en de ontvanger vasthouden. En laat dat nou echt flink lastig zijn in een online sfeer waar letterlijk iedereen om aandacht schreeuwt.
Was het nuttig?
J A ! ! Ja. Ik heb ontzettend veel geleerd, dat merk ik aan alles. Ik heb me ontwikkeld op professioneel vlak, maar ook op persoonlijk vlak. Ik ging elke met plezier naar kantoor, gewoon omdat ik zo veel mocht en kon doen. Ik heb heel veel nieuwe dingen geleerd over werken op een redactie, de journalistiek, publieke omroep en de mediawereld. Mijn skills zijn super goed aangevuld (denk ik) én ik krijg nu geen paniek meer wanneer ik moet bellen of reageren op belangrijke mailtjes. Ik kan me professioneel opstellen en ik ben ook in staat om een schakel te zijn tussen partijen met botsende wensen. In zes maanden hier heb ik geleerd mijn mond opentrekken, mezelf én mijn ideeën te laten zien.
Wanneer, waar, hoelang, geld, help?!
Vanuit de UvA zijn voor een stage natuurlijk allerlei regels en eisen en deadlines en stuff, maar daar ga ik het nu niet over hebben. Mijn stage duurde ongeveer zes maanden, langer dan verplicht was vanuit school. Bij BNNVARA zoeken ze vaak iemand die fulltime beschikbaar is voor een periode van in ieder geval vijf maanden. Mijn werkdagen schommelden een beetje in tijd en duur, maar gemiddeld was ik elke dag rond 9:30 tot 17:30 op het Mediapark in Hilversum. Dit is gelukkig niet ver vanaf Amsterdam en ook heel goed te bereiken. Vanaf halte Mediapark is het maar een kleine vijf minuten lopen naar het pand waar BNNVARA nu in zit.
Het kwam ook regelmatig voor dat ik op pad ging door Nederland, dit was om een set te bezoeken, een opname te maken of voor de BNNVARA Academy tour. Dit hoefde gelukkig niet op eigen houtje, we gingen gewoon met de auto. Dit was al helemaal avontuur, omdat ik echt ALLE hoeken van Nederland hierdoor heb gezien. Wist je dat er een plek bestaat die Lutjewolde heet? Ik ook niet. Soms liepen dit soort excursies uit of vielen ze in het weekend, maar deze overuren kon ik gewoon lekker compenseren. En mocht het onverhoopt een keer voorkomen dat ik zelf ergens voor moest dokken, dan kreeg ik dat gewoon terug. Oh, en de stagevergoeding was ook prima goed, dus dat was mooi meegenomen.
En hoe gaat het nou écht met je?
Het was ontzettend leerzaam, maar ook wel druk. Ik heb eerlijk gezegd heel weinig tijd overgehouden voor verplichtingen vanuit de UvA, zoals de vakken CAOP en CE, het stageverslag en het onderzoek. Nu moet ik er wel bij zeggen dat dit ook lag aan mezelf. Sowieso ben ik iemand die ergens al mijn energie in steekt en het moeilijk vindt om gewoon werk te laten liggen. Omdat ik mezelf soms te veel kan pushen, had ik hierdoor al mijn tijd en focus gestoken in werken. En vooral niet in school. Ook had ik er gewoon totáál geen zin in om naast een fulltime baan ook aan school te moeten werken. Dit resulteerde erin dat ik elke werkgroep weer zat met de gedachte: “Wat DOE ik hier??” en mijn UvA-mail weigerde te openen. Nu is dit natuurlijk een uitstel van executie, want het moet ooit wel gebeuren. Maar ik had dus liever de schoolverplichtingen buiten de stage om afgemaakt.
Verder kan ik zeggen dat ik oprecht super happy was in deze periode, omdat ik iets nuttigs aan het doen was. Het paste bij me, het voegde wat toe en het was echt leuk. Als je het aan mensen uit mijn omgeving zou vragen, zouden ze zeggen dat ik irritant veel over werk praatte en ook vaak genoeg liet blijken hoe enthousiast ik was. Dus, lang verhaal kort, en voor degenen die dit hele stuk daadwerkelijk hebben uitgelezen, gewoon doen. Ik zou een stage bij BNNVARA echt wel aanraden, ook als je niet in de journalistiek wilt eindigen. Ze hebben ontzettend veel functies die goed bij een studie Communicatiewetenschap passen, waarbij je nog steeds op deze super toffe plek mag werken. Ik ga alles wat ik heb geleerd zeker gebruiken en ik hoop dat ik in de toekomst weer door deze gangen kan lopen! Tenminste, als de bar dan al gefixt is. Want die was overstroomd. Maar dat is weer een ander verhaal.
Mijn stage bij BNNVARA vond ik op Mediastages.nl, met de titel ‘Webredactie Stagiair’. Ook op Mediaborrel en de homepagina van BNNVARA staan vacatures.