Op zoek gaan naar een stage is voor elke student even billenknijpen; kom ik wel op de goede plek terecht en wat wil ik eigenlijk? Natuurlijk waren dit ook vragen die bij mij opkwamen. Gelukkig had ik al wel een uitgangspunt. Al op vrij jonge leeftijd voelde ik me namelijk verbonden met de evenementensector. Het heeft me altijd geïnspireerd hoe deze sector kan dienen als een soort escapisme voor mensen. De evenementensector verbindt, creëert vriendschappen en maakt herinneringen voor het leven. Vooral het verbindende aspect intrigeert mij heel erg. Dus toen ik na moest gaan denken over bij wat voor soort bedrijf ik stage zou willen lopen, wist ik al snel dat ik op zoek moest gaan naar een evenementenorganisatie die vooral ook veel bezig is met mensen verbinden. Dus ik ging nadenken over evenementen van evenementenorganisaties waar ik al een keer was geweest en daar sprong vooral Into the Woods uit. Het is zo leuk om te zien hoe dit festival allerlei diverse mensen uit verschillende leeftijdscategorieën samen weet te brengen. Dus ik ging op zoek naar de organisatie achter Into the Woods; Kultlab. Na wat achtergrond onderzoek naar Kultlab te hebben gedaan, kwam ik er achter dat dit bedrijf ook festivals zoals Lepeltje Lepeltje en Wildeburg onder zijn naam heeft staan waardoor ik nog enthousiaster werd.
Ik googelde de organisatie en ik vond hun e-mailadres. Ik schreef de organisatie een motivatiebrief waarin ik vertelde wie ik was, waarom ik juist in het specifiek graag ben hen stage wou gaan lopen en wat ik zou bij kunnen dragen aan de organisatie. Ik mocht op sollicitatiegesprek komen en in september mocht ik gaan beginnen met mijn stage daar.
Werkzaamheden
Tijdens mijn stage zal ik vooral verantwoordelijk zijn voor de communicatie van de volgende festivals, Lepeltje Lepeltje, Into the Woods Amersfoort en Into the Woods ADE. Ik beheer onder andere de mailboxen en de social media van deze festivals. Daarnaast houd ik me vooral bezig met het bedenken en creëren van content. Ook ga ik aan de slag met tevredenheidsonderzoeken. Ik stel surveys op en stuur deze rond om er achter te komen of de bezoekers van onze evenementen tevreden zijn en of ze onze evenementen nog een keer zouden willen bezoeken. Verder schrijf ik tijdens mijn stage veel nieuwsartikelen, deze worden vervolgens op de site geplaatst. Daarnaast ging ik ook vaak aan de slag met het schrijven van persberichten, in het begin ging mij dit nog niet zo lekker af. Ik vond het moeilijk om de juiste tone of voice te vinden en om actief te schrijven. In het begin van mijn stage kon ik daardoor soms makkelijk een hele dag nodig hebben om een passend persbericht te schrijven. Gelukkig kon ik richting het einde van mijn stage soortgelijke persberichten binnen anderhalf uur schrijven.
Zou ik mijn stageplek aanraden?
Ik zou stage lopen bij een evenementenorganisatie echt aan iedereen aanraden (en dan in het specifiek stage lopen bij Kultlab). Ik heb heel erg genoten van mijn stage periode, het is een periode waarin ik veel heb geleerd en waar ik met veel vreugde op terug kijk. Al vanaf het begin heb ik me heel erg onderdeel van het team gevoeld en niet ‘slechts een stagiair’. Tijdens mijn stageperiode heb ik alle vergaderingen mogen bijwonen en ik mocht actief meedenken. Mijn mening werd echt in acht genomen en ik had haast altijd het gevoel dat ik werd gehoord. De andere werknemers van Kultlab denken echt met je mee en begeleiden je goed.
Tips
Mijn tip aan iedere stagiaire is; vragen, vragen en nog eens vragen. Ik heb gemerkt dat ik me vaak bezwaard heb gevoeld als ik mijn begeleider iets wou vragen en dat ik haar daarvoor moest storen. Maar ik heb uit eigen ervaring geleerd het is zo veel beter om dezelfde vraag driedubbel te herhalen, dan maar aan de slag te gaan en hopen dat je in de goede richting zit. Maak daarnaast ook echt goede afspraken over wanneer je aan je stageverslag kan werken, ik heb gemerkt dat ik tijdens de drukke weken eigenlijk geen tijd voor had. Dus vraag vooraf goed aan je stageplek wat de drukke maanden en de minder drukke maanden zijn en maak op basis daarvan een tijdsindeling in samenspraak met je begeleider voor wanneer je aan je verslag kan zitten.