Vanaf september ben ik begonnen met mijn communicatie stage bij de afdeling Grond en Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam. Een ervaring waarin ik veel over mezelf maar ook over het vakgebied heb geleerd.
In de periode dat ik opzoek was naar een stage had ik al snel besloten om bij een gemeente of overheidsinstelling een stage te zoeken. Mijn scriptie had ik immers ook in de richting politieke communicatie gedaan en mijn interesses liggen bij deze ‘tak van sport’. Gelukkig had gemeente Amsterdam een aantal stageplekken open staan waar ik op solliciteerde. Ik koos ervoor om bij het kernteam communicatie van de afdeling Grond en Ontwikkeling (G&O) aan de slag te gaan.
Grond en Ontwikkeling is de afdeling van de gemeente die gaat over alle bouw en renovatieprojecten die worden gerealiseerd in Amsterdam. Denk hierbij aan huizen, scholen, ziekenhuizen en kantoren maar ook aan wegen, trambanen, bruggen en het inkaderen van de grachten. G&O leek me daarom een interessante werkplek. Met de huidige woning(en stikstof)crisis is het namelijk een afdeling waar heel veel gebeurd.
Nu kan ik me voorstellen dat je zoiets denk van: ‘maar hoe ben jij bij deze afdeling terecht gekomen als communicatie student? Je weet toch niets van het bouwen van huizen of trambanen?’ Dat klopt. Ik hou me daarom daar ook niet mee bezig maar met de interne communicatie van de afdeling. Hiervoor ben ik vooral bezig met het schrijven van teksten voor het intranet om alle medewerkers van G&O op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen binnen en buiten de afdeling. Dit doe ik vooral door interviews af te nemen, daar een tekst over te schrijven om vervolgens het bericht online te plaatsen.
Het was best even wennen om weer ‘normale’ teksten te schrijven. Ik was zo gewend om wetenschappelijk te schrijven zonder het gebruik van bijvoorbeeld aanspreekvormen als ‘wij, jij en ons’. Terwijl deze informele manier van schrijven juist gevraagd werd bij mijn stagebedrijf. Wat natuurlijk ook niet gek is. Informele teksten lezen nou eenmaal gemakkelijker dan wetenschappelijke artikelen :). Ik moest mezelf trainen om wat ‘gezelliger’ en minder droog te schrijven. Echter, nu ik dit onder de knie heb, kan ik veel meer plezier halen uit het schrijven.
Amsterdam als stagebedrijf heb ik als heel prettig ervaren. Er zijn heel veel trainingen die je intern kan volgen als stagiair om je te ontwikkelen als werknemer. Trainingen die ik als communicatie student heb gevolgd gingen bijvoorbeeld over thema’s als: inclusief taal- en beeldgebruik, informeel taalgebruik, communicatie onderzoek doen en participatie via communicatie. Daarnaast kan ik altijd vragen stellen aan medewerkers van de stageafdeling, een tak van de gemeente die zich vooral bezig houdt met het wel en wee van alle stagiairs.
Helaas ben ik uiteindelijk niet veel bezig met de politieke kant van de gemeente. Maar alsnog heb ik veel van mijn stage geleerd. Ik weet nu hoe het is om 5 dagen in de week te werken, om te gaan met collega’s (die af en toe flink wat tegengas geven), onder druk te presteren, fouten te maken en hoe heerlijk het is dat, als je werkt, de weekenden echt vrij zijn zonder dat welbekende stemmetje in je hoofd die zegt: ‘moet je niet nog wat aan je studie doen?’. En dat is kennis die we niet aangeleerd krijgen in de studiebanken.
Ben je aan het overwegen om stage te lopen bij gemeente Amsterdam maar heb je nog vragen? Je kan contact met mij (Willemijn Pameijer) opnemen via willemijnpameijer@hotmail.com.